MASPOK"inžinjeri od baluna", saga o odrastanju djevojčica , dječaka i lumena iz sedamdeset i neke...

Ne daj se, floki, ostani psina onjuši te skele i kran jer čovjeku treba pseća toplina a psu treba djetinji dlan
Ne daj se, floki, uspravi uši jer ti si još jedini taj a kad te zazebe u krznenoj duši pred stubište stani i laj."

Tu vlada opća podjela između «onih gore», malo imućnijih stanovnika i «onih dolje», uglavnom siromašnih stanovnika. Ovi prvi žive u neboderu, a ovi drugi u malim, razbacanim kućama
..

A pisala je ponekad polakho. Osim toga, pisala je i o materijalu koji je već deset puta prežvakala. Tko zna koliko ga je podnosila** u sebi**.Upravo zbog "Novog Proljeća"između natjecanja u alpskom skijanju i umjetničkom klizanju;o odseljavanju Hrvata s rodnog kremena.

Tri koraka isprid mene, Silo nečista***zar ponovno živjeti i proživljavati kulturno-politički pokret koji je ranih 1970-ih tražio pripadajuća prava Hrvatske u okviru Jugoslavije a danas evropske unije pa i šire;(identiteti ? i još uvijek traženja indentiteta? a kažu da je okončano 1. prosinca 1971. Titovom sječom Hrvatske u Karađorđevu..
A dogmati i karijeristi u barem sedamdesetogodišnjem jalu, dugotrajnom mraku i muku..da li ? ili radi li? suzbijanja centralističkih tendencija ..Većina protagonista bili su ondašnji ili bivši članovi SK a Hrvatsko proljeće bilo tipičan reformni pokret u kasnoj fazi socijalističkog poretka. 


očuvanja "delikatnog mira"u korist "nerazvijenih krajeva"elastičan, premda ne i otvoren, mogao se nadograđivati i iznova tumačiti"..
Hrvatsko je proljeće imalo tri aspekta. Prvo, taj je pokret potekao iz potrebe dijela hrvatske političke elite da relegitimira svoju vlast u novim društvenim okolnostima – u kriznom razdoblju, kada je stari komunistički model gubio uvjerljivost, a izazovno mu je oponirala radikalna nova ljevica, sa svim pretpostavkama nove ideologizacije. Drugo, upravo zbog toga što je inicijativa bila u rukama dijela političke elite, taj je pokret bio reformski, tj. nužno je djelovao unutar zadanoga političkog i državnog sustava, te iz njega crpio različite ideologeme u funkciji njegove temeljite promjene. Treće, taj je pokret poprimio masovan oblik, što znači da je SKH svoj politički legitimitet prvi put tražio u masovnoj podršci, preko novih transmisijskih organizacija???


Upozorenje na opasnost od širenja kruga političkog odlučivanja, s neželjenim posljedicama za opstanak sustava.***


Da li smo svi odgovorni? !za Integralistički koncipirane SFRJ-miljenicu svjetskih moćnika **oblik i razmjere srednjovjekovnih "progona vještica"**?
Sve su krabulje o bajnoj demokratskoj?Skinute?Pronađeni odgovori?


Svu krema hrvatskog društva,trajni učinci nacionalnih podjela iz ratnih vremena,dominantno djelovale protiv proljećara,jačanje pluralizma unutar oslabljenoga reformnoga bloka,hladnoratovski poredak i mjesto SFRJ u blokovskome rascjepu,Inozemni prigovori, sa sovjetske i zapadne strane,publicistika koja je kroatizirala povijest lijevoga pokreta, NOB-a i Jugoslavije, gospodarsku moć i mogućnost iznuđivanja, ucjenjivanja i parazitiranja?


Ovo nije Jedina i jedna od crnih rupa ovih 17 godina; koliko je još toga smontirana i nesretno skupilo prašinu u nekom dijelu cenzorskog - mozgovnog bunkera već i svjedok kraja crno-bijele i početka televizije u boji..Dakle, u profesorskom stilu vam poručujem: riječ je o osnovnoškolskoj lektiri hrvatskog filma i nemamo što razgovarati dok je ne svladate!".

“Budale pune tamnice, a pametni ludnice”,Budimo nad'realni***Dominantna je figura Meštarica, koja duhovito i bez dlake na jeziku uz mjesne događaje u svojoj maloj blogovskoj kontinetalnoj "nad*brijačnici"....vječno; s "*pudlom u šetnji U Idili Malog mista na području Slavonske grude.
Sad bi već trebala biti diplomirani inženjer,Profešura i gradonačelnica ali na Prvi "Osječki balun" nije se to još desilo pa mogu da uživam ili mirujem u tišini bez veće podijeljenosti između raje;babe Marte ili Piceferaja...
Što reći o Tenjanskom ili Tenjskom "dišpetu"?
Neki provode bezbrižne dane u sunčanju i kupanju na Copacabani;drugi ugovaraju utakmicu s praškom Spartom"*,Cijeli naraštaj mladića odlazi na frontu svaki dan od jutra do mraka sa probuđenim domoljubljem i anticarskim rasploženjem.Picaferaj (Vaša svitlost) i Jozo (Vaša visost) potucaju se ponekad pustim ulicama prodavajući sočne lubenice i znaju i oni da nema nema odavno u mjestu našeg staroga slaje***-aaa* to vam je prodavač sladoleda na biciklu sa hladnjakom*jedna ili dvije kugle na mali ili Veli Kornet*oš lješnjak,vanilu ili malinu....e to su bili dani djetinjstva,od duda do pečenog kukuruza na vatri ili žaru bez roštiljanja bilo kakvog mesa osim kad su bila kolinja ali tek na duboku zimu i tek na malenom ražnjiću sa komadićom krte mesa..

Da li se Život se opet vratio na naš Voćni trg?Iz sunčane Afrike nakon uspješne turneje vraća se Hajduk, ali stari prijatelji nisu više u istom klubu.To tako zvuči u opisu radnje *trenutne ,pomalo učmale unazad 17 i po godina.


Ferata je zbog svojih ljevičarskih ideja i govora već na policijskom spisku, dok s druge strane Tonči ima dobar posao u državnoj službi. Grad je zahvatilo ludilo "bubi" frizura i modernih plesova. Slikar Toni, koji se udomaćio kod Pegule i Violete u njenoj plesnoj školi, portretira te gradski bećare i svjetske događaje, kao i obično, burno raspravljaju u nekoj od Mještanskih "brijačnica*(brija,nabrijavanje,prepričavanje i komentiranja uz kavu ili neku drugu cugu*) sinovi Papundeka koji su bili na "šegrtovanje unazad 50 ili 60 godina..pa utjehu nalaze na treninzima nogometa,rukometa s vlastitim podmlatkom ..kako se suprotstaviti različitim političko sportskim stajališta hrvatskin zastupnike u Tenjskoj Narodnoj skupštini i pomoći Mladim pripravnicima(mojim Netjacima") da lakše se organiziraju i dobivaju partiju za partijom.
Smrt fašizmu i sloboda narodu , u vinu i N0*jojkanju,oplakivanju,ismijavanju U vrijeme krize i bez Nad* brijačnica pretvorene u "crvenu alarmatnu političku tribinu"Poput navijena gramofona oduševljeni letačkim uspjehom ruskih pilota"..simbolična uvertira vremenu koje dolazi ili prolazi i treba se poklopiti s dolaskom lidera Hrvatske seljačke stranke no* komunista koje treba izviždati i isprovocirati od Šjor "Pučanstva".

Tonči se sprema za rat. Slovenci bombardiraju Split, a Nijemci napadaju Pulu.Svira uzbuna a Meštar priča Očalinku o reparaciji koju misli dobiti za uništenu brijačnicu. Violeta se skriva u podrumu. Sklopljen je Pakt o nenapadanju kralja Petra II. Puštaju se zatvorenici, svi osim komunista. U radnjama je zabranjeno slušanje radija drugih država. Duje i Pegula s Meštrom i Očalinkom komentiraju trenutno stanje. Ante proglašava opsadno stanje u Pakoštanima i Konavlima. Papundek se vraća. Šjor Pučanstvo nastavlja sa "usmenom "predajom ispred crkve...U Sinju, Puno je "teorijskih"poginulih, a tko su ostali koji će na suđenje i strijeljanje?

Poruku za Meštru" na tjeralici kraj "brijačnice": "Primili na znanje!". ...Netjak,Stipe, Braco i Kike kao i vlada traži primirje**Pojest', popit', pojebst' i na kraju se potuć'-eto što ili šta znači "Evala" u Hrvata pogotovo u Nogometu*Formalni, službeni ekvivalent pozdravu "Evala" bio bi "Zdravi bili"..uglavnom koriste stariji ljudi ili tete* sa određenim geografskim podrijeklom*, kod mlađarije se to izgubilo.


Po vama ili nama ja sam samo jedan mali !Picaferaj! iz davnog vremena kada su gradske ulice bile osvjetljene plinskim svjetljikama, poseban gradski djelatnik kojemu je posao bio da svaki dan šibicom upali svaku od tih plinskih svjetiljki...

U Zagrebu bi "picaferaj" bi bio, pretpostavljam, "gradski nažigač". Kužiš?Ili Žikiš? ili '*okovratni dopupnik'* (kravata)


Sva sreća da netko to sve zapisuje ili bi to bio težak prijevod za nas sa Novog sa ZOOlanda,slijeći put zabranite trgovkinji da mi prodaje* zrno kave i kapi nikotina..ne mogu ni ja raditi na prazno ili biti u leru...
Maca (izgovara se sa kratkim samoglasnicima)

Nije mala mačka, nego malj (veliki, teški čekić koji služi npr. za razbijanje kamenja, eng. sledge hammer)
a misliš na Macolu?**u pojedinim selima kraj Broda se Marica od mila zove Maca [krati uzlazni]..Eeee, macola. Ko onaj restoran na staroj cesti Split-Zagreb gdje se bus uvijek zaustavljao.((((Nekad..
A kako kažete za "mašklin" - alat za kopanje koji se sastoji od šiljka na jednoj strani i duže uske poluge na drugoj strani, a u kombinaciji sa drškom alat ima oblik slova T
.

Živio* piuk ili kramp ili budak.
Sva sreća da nisam frajer*malo mi se ruke šejkaju**-u prijevodu tresu e to je kad vlada apstinecija na veliko**.A sutra će sve opet biti za nijansu bolje.

Dakle, u davna vremena, kada je Branko Kockica vladao ekranom, kada vam je nešto bilo lijepo, ili zgodno, ili jednostavno kad je nesto bilo super - tada je to bilo laćarno...


Ajd šta je pendžer? Nije Moji Mlado#modemo#etnomitologijski#tehničko#pismoznaci i netjaci to*** Pejdžer??;(Pendžer je = prozor (oni bi rekli ponistra)**

A Šor- ulica, zapravo kuće u redu, selo može biti raštrkano ili ušoreno..


Obala- neuređena međa Staza- pješačka prometnica, bilo nogostup, bilo kroz voćnjak ili šumu Kaldrma- makadam, cesta nasuta tucanikom
Kocka- cesta popločena kamenom Lenija- Poljski put nastao komasacijom. Putpuno je ravan, s jednim ili dva kanala
Šamac- kanal pored ceste
Ćuprija- most ili mostić preko šamca Skaline- stepenice, štenge,

Ovi izrazi se koriste i u središnjoj Hrvatskoj i sjevernoj Bosni.

Što je to središnja Hrvatska?

Zagreb i šira okolica - Horvatsko zagorje,Međimurje,Turopolje,Kordun,Banovina

cenzuriran mi je prizor iz šeste epizode o  borbi za opstanak na tvrdom kamenu sa legendarnim dijalozima i monolozima U središtu je radnje potomstvo pradede/ćaće Prpe, na čelu s Kikašom koji nastavljaju tradicionalni prosjački zanat svoga roda, zarađujući kruh svagdašnji sa lopatom i rukama, i s remenom, a na ramenu visi nam neuništiva i nasljedna prosjačka torba.
Tako se i zanat prilagođuje našim novim mogućnostima i prilikama Bježeći od gole kamene zemlje i sirotinje, sudbine ovoga kraja unatoč modrenim fakultetima i višim školama.Ni Matan ne sjedi prekriženih ruku...Kod nas U selo ne dolazi Amerikanac koji se zove ili naziva Jozo zvan Džo da bi oporavio i obzdravio gospodarstvo u industrijskoj zoni inače bi se kao i u svakom zapostavljenom mjestu  majke seoskih udavača uzbudile i ustrčale, nadajući se da će baš njih dopasti ta sreća..ali u današnju prošnju ne vrijedi više ići bogobojaznom molitvom, već kletvom i prijetnjama, jer milosti više i onako nema kao i blago cara Trajana..

Uvijek i vi možete otići u Švicarsku kažu neutralnu zemlju,kada je o zlatu riječ, iste ili posebni uvjeti su u svim ostalim europskim zemljama.Tko se dobro snašao i u novim vremenima poraća, "obnove i izgradnje"većinom Rade kao čuvari na jezeru, promatrajući labudove kako slobodno plivaju na drugu stranu ili smišljaju nove "poslove"ili uživaju u dobrima koju su skupili..

Godine su me promijenile, ali sam u duši ostala ista. Tijelom sam zaživjela kao i mislima u ovome zavičaju.Defibliram kroz niz šarolikih i osebujnih likova koje radnja vodi iz jedne dogodovštine u drugu. Kroz grubost i tragiku, na mnogim mjestima izrasle iz tla i tradicije, smjenjuju se kako epizode serije odmiču sve više s akcentima humora, tako da serija u svojoj drugoj polovici i po scenariju i po režijskom postupku sve više poprima komediografski karakter, da bi se na kraju, u intonaciji, ponovno približila tragičnom i lirskom početku.


OJ" ikono snalažljivosti i borbe za život i simbolu prijateljstva do smrti,oj"glasu mudrosti .Ostaj tvrdi orah i drži se svojih uvjerenja, skeptično gledaj na moderni Zapad i revno se neodbijaj stalno nekim novim stvarima.Sve u svemu, svi mi vidimo sebe u tim scenama. Iako su od šezdesetih godina prošlog stoljeća kažu neki koji su davno pregaženi i polemizirani da su već tada naišle radikalne promjene?Godina je 2016. Njegovo selo je pusto, djeca u školi, kolege u tuđini, a didovi i babe spremaju drva za zimu. ‘Bogareti, valjalo bi štogod i radit’ da se zaradi koji dinar.’ Spremio je torbu, sjeo u svoju 124ku i pravac Zavod za zapošljavanje. Rekli su mu da posla nema i da će mu se javiti ako nešto bude. Matan shvaća da od toga nema ništa.
Vratio se sav bezvoljan kući i upalio laptop. Na Facebooku redovito prati stranice tipa ‘Posao u inozemstvu’ i nada se uspjeti naći nešto za sebe i najboljeg prijatelja Šunju. Njih dvojica potajno sade smilje uz granicu, kako ih ne bi pokrali. Potplatili su graničara da im čuva posjed. Nakon godinu dana uspješno prodaju ulje i pokreću veći biznis – uvoz automobila iz Njemačke.

Sljedećeg dana na autobusnom kolodvoru kupili su karte za Munchen. U početku su švercali duhan i prodavali ga zemljacima. Poslije se zapošljavaju na baušteli i sprijateljuju se s gazdom. Preko njega dovode sve više ljudi i napreduju u firmi. Polako uče jezik i dobivaju svoje urede. Gazda iznenada umire, a Matan postaje direktor firme. No, odjednom se pojavljuje Hans Dektiva, inspektor koji sumnja u Matanovu poslovnost.....
Jamranje (od njem. jammern) ili kukavnost označava ponašanje jadikovanja, tužikanja, kukanja ili naricanja.

Ostala začenja mogu biti primjerice i tuga, žalost ili bolna želja.

Pojam se može povezati i s pojmovima bijede, nevolje, siromaštvom i nesretnošću.

Spominje se kao opis za osobu kojoj se pripisuje kukavost ili nedostatak energičnosti. Jamranjem se može očekivati i suosjećaj na nesreću koja se osobi događa.

Međutim može se odnositi i na osobu koja se stalno žali i prigovara.

U njemačkim jeziku postoji i psovka „Jammer-Ossi“ ("jao Ossi"). Neologizam nastao iz perspektive zapadnog stanovništva Savezne Republike Njemačke i odnosi se izrugivanja ili pogrdan opis pučanstva iz bivšeg DDR-a, koji su nezadovoljni s njihovom društvenom, političkom i gospodarskom situacijom.moj odgovor za odrasle*svaki živčani završetak ima vlastito receptivno polje¨¨Ispitivanje boli predstavlja važan medicinski problem/gospodin Frojd je imao pravo; prošlost,ciljevi,moći,pozicija,ideja;elita;o politici i proljeću Države Hrvatske"????


Da nije nas bilo ne bi bilo ni vas**starogradska*?????domaća*ne*e-moja*Gdje sam ja to bila i u kojoj zemljanoj orbiti;ali podruje ili maleni dio njega koji sam pokušala pročitati i upoznati u meni je odjeknula velika sumnjičavost,rođena jesam u tom dobu ali tekst je napisan pod utjecajem puno emocija ,nezadovoljstva,starosti i osobnog promatranja određene debitantske grupacije.Netko tko je prije imao malenu moć sa vremenom raste i želi još veću;a kad nemože ostvariti određeni cilj nastaju sve moguće špekulacije ,kontradikcije,uplitanja,metež takozvanu i neposlušnost pa čak i oružje,kazne,progone.samo se pitam dokle mislite ne* graditi sustav nego ga urušavati*.Kroz ovo malo mojih godinica ne mogu se prikloniti ispraznim projekcijama ,kroz moju pratnju i patnju sa ili putem tv izvještaja i raznih iskakanja u potlitci mi smo još u stvaranju i gradnji sustava.Oslobađanje će još dugo potrajati,djecu podajate na pogrešnim grudima ili čudnom modificiranim mlječnim napitcima'ronimo a ne da plivamo ,bolje rečeno poniremo i utapljamo se.Nadam se ,da će vama" biti lakše pročitati ovo moje pisanje nego ono što sam ja morala pročitati....

‘Jerbo dico moja, učite i pišite, i svoj kruv zaradite na svojoj zemlji, da ne okusite patnje i boli koje smo Šunje i ja osjetili u Dojčlandu.’


Sveti moj imenjače, pomoz’der mi sada! A đavla ćeš mi pomoć ako sam sebi ne pomognem !’Što sa ostale dvije šibice i jednom kemijskom olovkom*?


a uuuuu**Hrvatsko pitanje i Hrvatska šutnja**totalitarizam Golog otoka s kraja 1940-ih i 1950-ih godina pomalo jenjao vladajuća kasta još uvijek ima sve konce u svojim rukama i sposobna je sve svoje protivnike na brzinu smjestiti iza brave ako se zaborave i požele uvoditi demokraciju u državu za koju su mislili da je njihova.pokret koji je poprimio masovan oblik?